Izbirajo, testirajo in svetujejo strokovnjaki estetike Nobilis
Trpite zaradi nečiste kože, mozoljev in izpuščajev pod masko?

Maske so učinkovito sredstvo v borbi proti virusu COVID-19, zato je nujno da jih nosimo vedno, ko ne moremo ohranjati primerne razdalje. Posamezniki z občutljivo kožo pa se že sprašujejo, kako se boriti proti draženju kože in aknam, ki so posledica nošenja mask.

Kaj so maskne?

Maskne niso nov pojav, saj lahko zdravstveni delavci, ki so nosili maske vsakodnevno že pred izbruhom COVID-19, potrdijo to nadležno težavo s kožo, vendar je stanje sedaj postalo bolj razširjeno tudi med ostalo populacijo.

Maskne: Kaj so in zakaj nastanejo?

Medicinski izraz za “maskne” je »acne mechanica«. Acne Mechanica so vrste aken, ki se pojavijo zaradi trenja in pritiska na kožo. Ta vrsta aken se zgodi, ko se koža predolgo in pregrobo drgne, stiska ali raztega. Maske povzročajo, da se na koži nalaga vročina, umazanija, prihaja do konstantnega trenja, zamaščenih por, kopičenja vlage zaradi dihanja, pogovora ali znojenja. To je razlog za izbruh mozoljčkov, aken in izpuščajev. Pore se zamašijo in nastanejo mozolji ali akne. Poleg tega lahko dolgotrajno nošenje, ki povzroča vročino pod masko ter znojenje, povzroči da koža postane suha, srbeča in občutljiva.

Akne pa niso edino stanje kože, o katerem poročajo nosilci mask.

Pogoste težave z nošenjem obraznih mask so tudi:

  • Alergijski kontaktni dermatitis – nekatere izdelane maske lahko vsebujejo kemikalijo, ki povzroča alergijsko reakcijo.
  • V polipropilenskih kirurških maskah najdemo formaldehid in bronopol.
  • Rozacea – klasično poslabšanje kože na obrazu zaradi vročine in stresa, nošenje maske lahko poveča rdečico.
  • Seboroični dermatitis – povzroča luskaste obloge, vneto kožo in trmast prhljaj.

Kako jih preprečiti?

Nasveti za nego kože, s katerimi zaščitite obraz pred MASKNAMI

Pomembno je, tako ko je to mogoče po odstranitvi maske očistiti kožo z nežnim čistilnim izdelkom (Aikon Barrier Safe Cleanser – https://www.atraktivna.si/izdelek/aikon-barrier-safe-cleanser/ ) in nanesti tonik (Aikon pH Balance Solution – https://www.atraktivna.si/izdelek/fizioloska-raztopina-za-obraz-aikon-ph-balance-solution/ ). Izdelka sta namenjena koži s poškodovano bariero, aknasti in občutljivi kožo. Ob dolgotrajni uporabi zmanjšata rdečico in vnetje.

Zjutraj na kožo nanesete nekomedogeno kremo ali serum, odličen primer je Aikon Recovery serum plus, ki bo zaščitil kožo in popravil bariero kože.

Aikon Recovery Serum +

Na vnete akne je pomembno kremo z vsebnostjo glikolne kisline – Dermaceutic Turnover ki vsebuje 15% glikolno kislino.

Dermaceutic TurnOver cream

Dvakrat na teden lahko naredite nežen kislinski piling za domačo uporabo Dermaceutic Foamer 15%, s katerim odstranimo odmrle kožen celice, zmanjšamo število bakterij, zmanjšano izločanje loja.

Dermaceutic Foamer 15

Priporočamo, da na kožo ne nanašate težkih ličil, bolje je uporabljati mineralne pudre v prahu, ki ne bodo otežili in zaprli kože.

Odličen je Priori mineralni puder z naravnimi pigmenti in antioksidanti, ki naredi čudovit ten kože hkrati pa vsebuje zaščito pred soncem SPF 25.

Redno perite vašo masko – če nosite bombažno masko, jo po vsaki uporabi operite, saj se na njeni površini nabira umazanija in olja. Koža tako postane gojišče bakterij, tudi tistih iz nosu in ust.

Izberite detergente za perilo brez dišav. Dišave lahko dražijo vašo kožo – preskočite tudi mehčalec.

Izogibajte se agresivnih izdelkov. Izdelki za nego kože, ki vsebujejo benzoil peroksid, retinole in salicilno kislino, bodo pod masko še bolj dražili kožo -pazite, koliko in kaj uporabljate.

Dodaj odgovor

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.