Filter izdelkov

Zapri
Filter izdelkov

Filter by

Tip kože
Mastna kožaMešana kožaNormalna kožaSuha koža
Starost
Nega dojenčkove kožeNega kože do 20. letaNega kože po 20. letuNega kože po 30. letuNega kože po 40. letuNega kože po 50. letu

Kategorije

39 izdelkov

Kaj je zaščitni faktor SPF?

SPF je kratica za zaščitni faktor pred soncem (Sun Protection Factor). SPF je merilo, ki označuje stopnjo zaščite pred UVB žarki, ki povzročajo sončne opekline. Večja kot je številka SPF, večja je zaščita pred sončnimi opeklinami.

SPF deluje tako, da zmanjšuje količino UVB žarkov, ki dosežejo kožo. Na primer, izdelek z SPF 30 pomeni, da bo koža zaščitena 30-krat dlje kot brez zaščite. To ne pomeni, da je oseba popolnoma zaščitena pred UVB žarki, ampak da ima večjo zaščito kot brez uporabe izdelka s SPF.

Obstajajo dve vrsti UV sevanja, ki ju moramo upoštevati pri izbiri izdelka z zaščitnim faktorjem SPF:

  1. UVA sevanje: To je sevanje, ki prodre globlje v kožo in je odgovorno za staranje kože ter prispeva k nastanku gubic in pigmentnih madežev.
  2. UVB sevanje: To sevanje povzroča opekline in je glavni krivec za sončne opekline. Poleg tega lahko UVB sevanje povzroči tudi poškodbe DNK v kožnih celicah, kar povečuje tveganje za nastanek kožnega raka.

Kako izbrati pravi izdelek z zaščitnim faktorjem SPF?

SPF in preprečevanje sončnih opeklin

Uporaba izdelkov s SPF je ključnega pomena za preprečevanje sončnih opeklin. Koža, ki je zaščitena z ustreznim SPF, je manj izpostavljena škodljivim učinkom UVB žarkov. To zmanjšuje tveganje za opekline, rdečico in nelagodje, ki jih povzroča sonce.

Sončne kreme

Izbira pravega izdelka z zaščitnim faktorjem SPF je ključna za učinkovito zaščito pred soncem. Pri izbiri upoštevajte naslednje faktorje:

1. Ocenite svojo kožo

Razmislite o tipu svoje kože. Ali imate svetlo, občutljivo kožo, ki se hitro opeče, ali imate temnejši ten kože, ki se manj opeče? Posvetujte se tudi z dermatologom, če imate posebne kožne težave.

Vsaka koža je drugačna in ima drugačne potrebe po zaščiti pred soncem. Ljudje s svetlo poltjo in svetlimi lasmi so običajno bolj občutljivi na sončno svetlobo in potrebujejo višjo stopnjo SPF zaščite. Ljudje s temnejšo poltjo imajo naravno nekoliko večjo zaščito pred sončnimi opeklinami, vendar še vedno potrebujejo zaščito pred dolgoročnimi učinki UV žarkov.

2. Izberite pravilno oceno SPF

Na voljo so različne ocene SPF, kot so SPF 15, SPF 30, SPF 50 itd. Splošno pravilo je, da višja kot je ocena SPF, večja je zaščita. Priporočljivo je izbrati izdelek z vsaj SPF 30 ali višjo oceno.

3. Preverite širokospektralno zaščito

Preverite, ali izdelek ponuja širokospektralno zaščito pred UVA in UVB sevanjem. To zagotavlja, da ste zaščiteni pred škodljivimi učinki obeh vrst sevanja.

4. Upoštevajte aktivne sestavine

Pomembno je preveriti aktivne sestavine izdelka. Nekateri izdelki vsebujejo mineralne filtre, kot so cinkov oksid ali titanov dioksid, medtem ko drugi vsebujejo kemične filtre. Ocenite, kateri tip filtrov ustreza vaši koži in osebnim preferencam.

Kako pravilno uporabljati izdelek z zaščitnim faktorjem SPF?

Izdelek s SPF je treba pravilno uporabljati, da zagotovi največjo zaščito. Pred izpostavljanjem soncu je treba izdelek enakomerno nanesti na kožo 15-30 minut pred izpostavljenostjo. Za najboljšo zaščito je treba izdelek ponovno nanesti vsaki dve uri ali po plavanju, močnem potenju ali brisanju z brisačo.

Izdelek z zaščitnim faktorjem SPF je treba pravilno uporabljati, da bi dosegli najboljšo zaščito. Tu je nekaj koristnih nasvetov:

  1. Nanesite ga pravočasno: Izdelek nanesite približno 15 do 30 minut pred izpostavljanjem soncu, da ima čas, da se vpije v kožo.
  2. Nanesite zadostno količino: Uporabite dovolj izdelka, da enakomerno prekrijete izpostavljene dele telesa. Pri obrazu uporabite približno količino, ki ustreza velikosti ene čajne žličke.
  3. Ponovno nanašajte: Izdelek ponovno nanašajte vsaki dve uri ali po potenju, plavanju ali brisanju z brisačo. Tudi če je izdelek vodoodporen, je priporočljivo ponovno nanesti zaščitni faktor SPF.

Ali je treba uporabljati SPF izdelke tudi v oblačnem vremenu?

Da, UV žarki prodrejo skozi oblake, zato je priporočljivo uporabljati izdelke s SPF tudi v oblačnih dneh. UV žarki so prisotni in lahko povzročijo škodo koži, tudi če sonce ni vidno.

Zaščitni faktor SPF je ključen za zaščito vaše kože pred škodljivimi sončnimi žarki. Ne pozabite, da je redna uporaba zaščitnega faktorja SPF pomembna za zdravje vaše kože.

SPF izdelki igrajo ključno vlogo pri zaščiti kože pred škodljivimi UV žarki. Pravilna uporaba izdelkov s SPF, skupaj z drugimi previdnostnimi ukrepi, lahko pomaga zmanjšati tveganje za sončne opekline, prezgodnje staranje kože in druge dolgoročne učinke izpostavljenosti soncu. Ne pozabite redno uporabljati izdelkov s SPF ter skrbeti za svojo kožo in zdravje.

Zaščitite se pred soncem in uživajte v varnem in zdravem sončenju!