Izbirajo, testirajo in svetujejo strokovnjaki estetike Nobilis

O retinolu je v zadnjem času veliko govora in izdelki, ki vsebujejo retinoide so eni izmed najpopularnejših kozmetičnih izdelkov na trgu. Obstaja jih veliko, vendar je pri izbiri potrebno upoštevati obliko retinoidov, saj obstaja več oblik, ki se razlikujejo glede na moč delovanja.

Kliknite tukaj za ogleg izdelkov z retinolom

Kaj je retinol?

Retinol je oblika vitamina A in ko se pretvori v retinoinsko kislino, postane bistvenega pomena za zdravje kože in rast kosti. Retinol – Vitamin A je bistvenega pomena za zdravje kože in je super sestavina za zdravljenje različnih kožnih stanj. Vitamin A tako oluščijo kožo in ji pomagajo, da je videti gladka. Prav tako pa popravlja celične strukture, zmanjšuje proizvodnjo sebuma ter blaži lise in pigmentne motnje. Z obnavljanjem epidermalne pregrade in gostote vitamin A tudi ščiti našo kožo pred bodočimi težavami.

Koža obraza je 365 dni v letu izpostavljena različnim zunanjim dejavnikom staranja, kot so sonce, menjava letnih časov, mraz, veter, vlažnost ozračja. Vsi ti dejavniki poleg našega notranjega staranja vplivajo, da se na koži obraza najprej pojavijo nepravilnosti. Retinol oz. retinoidi so sestavine, ki učinkovito odpravljajo različne nepravilnosti in dokazano pomlajujejo kožo. Veljajo za zlati standard pomlajevanja kože obraza.

 

Zakaj je retinol pomemben?

Znano je, da retinoidi vplivajo na različne celične procese, kot so celična rast in njihova diferenciacija, ter na spremembe celične površine. Retinoidi izboljšajo teksturo in tonus kože in zmanjšajo vidne znake staranja (gladijo gube in poživijo polt).

Klinično pa pri strankah opažam, da ožijo pore, kapilare, zavirajo hiperpigmentacije in tvorbo melanina, uravnavajo sebum, mehčajo kožo pri hrapavi teksturi in brazgotinicah ter pospešujejo luščenje.

Retinol velja za zlati standard pomlajevanja kože

Družina retinoidov vključuje vitamin A (retinol) in njegove naravne derivate, kot so retinaldehid, retinojska kislina in retinil estri ter veliko število sintetičnih derivatov. Retinoidi se uporabljajo za vse naravne oblike vitamina A. Retinoidi veljajo za zlati standard pomlajevanja kože obraza, zmanjševanje fotopoškodb, zmanjšanje globine gub, pigmentacij, z njimi lahko zdravimo akne.

Retinoid za terapijo fotostaranja

Med retinoidi je tretinoin najmočnejši in zagotovo najbolj raziskan retinoid za terapijo fotostaranja. Stranski učinki retinoidov, kot so dražilne reakcije, pekoč občutek, skelenje ali dermatitis so značilne predvsem za tretinoin. Pri drugih oblikah, kot so retinol in terinaldehid, so reakcije redke in imajo načeloma zelo malo stranskih učinkov.

Poznamo:

Retinilpalmitat

Derivat retinola se veliko in pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih namesto retinola, vendar je najmanj močen med vsemi retinoidi.

Retinol

Retinol ni aktivna oblika in se mora v koži sam pretvoriti v retinojsko kislino, preko retinaldehida.

Retinaldehid

Retinaldehid je predhodnik retinojske kisline, ki se tvori kot vmesni presnovek pri transformaciji retinola v retinojsko kislino v človeških keratinocitih. V koži se retinaldehid presnovi v retinojsko kislino (ki je dobro znano sredstvo proti staranju), pa tudi v retinol in retinil estre (katerih količina se med staranjem zmanjšuje) kar kaže na njegovo uporabo pri zdravljenju fotostaranja. Pri njegovi uporabo so neželeni učinki šibkejši.

Tretinoin

Tretinoin velja za zlati standard pomlajevanja. Prvotno je bil namenjen zdravljenju aknasta kože, vendar so uporabniki začeli poročati o bolj gladki in manj nagubani koži. Tretinoin je najmočnejša oblika retinoidov in ga velikokrat spremljajo stranski učinki, kot so draženje, srbečica, luščenje, rdečica, suha koža.

Retinoidna reakcija

Najpogostejši neželeni učinki lokalnih retinoidov so znani kot »retinoidna reakcija«. Najpogosteje se pojavi pri tretinoinu. Retinoidna reakcija se na splošno pokaže v prvi nehaj tednih uporabe oziroma zdravljenja. Drugi neželeni učinek je fotosenzibilizacija, ki se običajno pojavi na začetku zdravljenja. Uporabnikom se svetuje izogibanje izpostavljenosti soncu in sončenju, ter previdnostni ukrepi, kot je uporaba krem z zaščitnim faktorjem za zaščito pred soncem. Po nekaj mesecih se odziv kože na UV sevanje normalizira.

Za preprečevanje simptomov retinoidnih reakcij se običajno priporoča zmanjšanje pogostosti nanosa ali prehod na manj dražilni retinoid.

Priporoča se, da nosečnice in noseče mame prenehajo z uporabo lokalnih retinoidov, saj je znano, da retinoidi ob sistemski izpostavljenosti povzročajo teratogenost.

Dodaj odgovor

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.